Вход
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3

Ситопечат

С дъх на мастило: историята на ситопечата

 

Ситопечат на супер цени 1Всички имаме дрехи с щампи, всички четем книги с картинки, всички в детството си сме разлиствали книжки с живописни образи. Замисляли ли сте се обаче, как се появяват картинките в книгите? А на дрехите ни? Знаем ли какво е ситопечат, който всъщност стои в основата на всички тези картинки и щампи?

Ситопечатът е технология за отпечатване, която може да бъде прилагана както върху хартия, така и върху кожа, стъкло, пластмаса, плат и много други материали.

В далечната 960 г., управляващата в Китай династия Сонг дава начало на метода на ситопечата. Праисторията обаче помни и по-ранни форми на ситопечат. Археолозите не веднъж са откривали в пещери форми за шаблониране. Според експертите, това е бил методът да се маркират знаци върху стени, кожи и различни оръдия на труда.

Япония и други азиатски страни са възприели метода на ситопечат и са се усъвършенствали в отпечатването върху различни материали.

По пътя на коприната ситопечатът става известен и широко приложим в цяла Европа от 18 век.

Следващият голям скок за ситопечата е в началото на 20 век, когато Самуел Симон патентова техниката на ситопечат в Англия. По същото време, заедно с развитието на фотографията, започва да се тестват нови материали, които да подпомогнат за ускоряване на процеса на ситопечат. 20-ти век отбеляза и момента, в който ситопечатът се превръща в нещо широко приложимо, благодарение на Анди Уорхол, който използва ситопечат за създаване на произведения на изкуството. Вероятно най-известната творба, направена чрез ситопечат, на Уорхол е портретът на Мерилин Монро от 1962 г.

През 60-те години американският изобретател и предприемач Майкъл Василантоне заедно със съпругата си Фани основават текстилна компания Vastex. Бързо осъзнават, че процесът на ситопечат е бавен и се чудят дали те биха могли да го оптимизират и забързат. Така Василантоне става известен като изобретателят на двойната ротационна печатна преса, която позволява да се произвеждат много елементи в рамките на част от секундата, което е било немислимо до преди това. И до ден днешен, двойната ротационна печатна преса е незаменим инструмент на промишлените производители. Василантоне революционизира производството на тениски с щампи, а историята разказва, че идеята за изобретяването на машината му за се зародила, защото искал бързо да направи тениски с лого на отбора по боулинг, на който бил член.

Ситопечат на супер цени 2Понастоящем методът на ситопечат е широко популярен както в областта на изобразителното изкуство, така и в търговския ситопечат, където обикновено се използва за отпечатване на изображения върху плакати, тениски, шапки, CD, DVD, керамика, стъкло, полиетилен, полипропилен, хартия, метали и дърво.

Според данни, ситопечатът на дрехи понастоящем представлява повече от половината от дейностите на ситопечат в Съединените американски щати.

Производството на дрехи, върху които се прилага методът на ситопечат, се е усъвършенствало допълнително с въвеждането на автоматичната машина за ситопечат. Предимствата на тези машини за ситопечат са, че големи количества могат да бъдат произведени бързо.

Днес ситопечатът е по-гъвкав от всякога. Предлага се както в ръчни, така и в автоматизирани версии. Той се практикува професионално и като хоби от дизайнери, художници, производители и много други. Независимо дали се извършва от машина или от човек, процесът на ситопечат е почти еднакъв.

Един от видовете ситопечат, както може би се досещате е машинният. Основата на процеса е същият, както при ръчния. Предимствата на машинния ситопечат са много. Ситопечатните машини значително намаляват времето за производство благодарение на:

По-големи шаблони, които позволяват повече пространство за дизайн;

Имат сушилни системи, което забързва процеса;

Ротационни преси за непрекъснато производство;

Ситопечат на супер цени 3В по-голямата си част проектите, предназначени за ситопечат, се генерират на компютър, използващ специализиран софтуер. Тъй като ситопечатът е техника, която изисква да се поставят цветове на всеки един слой, дизайнерите трябва да работят с програми, които им позволяват да ги разделят. Векторите обикновено се предпочитат, тъй като те са лесни за обработване и за разлика от пикселите, могат да бъдат разтеглени многократно над оригиналния си размер, без да губят качество. Програмата Corel Draw и Photoshop, са може би най-популярните инструменти за първата фаза при процеса на ситопечат.

Ситопечатът е в основата на създаването на всяка една рекламна дреха. Ако сте собственик на фирма и искате да се сдобиете с рекламни дрехи, както за служителите си, така и за крайния потребител – то помислете за изработката им чрез машинен и специализиран ситопечат.

Вече над  4 години Promostars е на българския пазар. Ние предлагаме специално пригодени за печат и реклама дрехи, изработени от най-висококачествените материи.

Искате тениските, които са с логото на фирмата Ви да бъдат носени дълго време от служителите и крайните потребители? Искате материя, която отговаря на високи стандарти? Това, което ние от Promostars преглагаме са висококачествени материи, които издържат дълго на третиране, а рекламата Ви остава дълго време непокътната. Така работодателят получава: фирмени тениските, които ще бъдат носени дълго и популяризиране на марката. Заложете на качеството, вложете малко повече средства и получете много повече качествена реклама.  Не хвърляйте пари на вятъра за евтини рекламни дрехи, които дори могат да навредят на имиджа на компанията Ви.

Обадете се сега и получете отговори на най-често задаваните въпроси. Предлагаме опцията, при която клиентът да получи мостра от избраната дреха, за да тества качеството на материята.

С дъх на мастило: историята на ситопечата


«